Tuesday, December 30, 2014

Review + Kursus Kahwin

Assalamualaikum..

Salam pengakhiran 2014 :)

Post kali ni panjang lah sikit. Kasi can iols review okeh.. :P

Tak pernah pernah buat review tahunan. Bajet kononnya tahun ni banyak lakaran warna warni hidup gayanya. Itu pasal nak review lah cikit. Ihikk..

Alhamdulillah.. perubahan terbesar tahun 2014 adalah bertukar status menjadi tunangan orang. Daannn perubahan status ini membuatkan kerajinan menulis blog. Kaitannya agak tidak berkait disitu. Hahaha..

Permulaan tahun 2014 dulu pon, tak adalah pasang niat yang kebaboom sangat nak itu ini. Cukup sekadar diberi kebaikan kesihatan, keberkatan pekerjaan dan kegembiraan keluarga. Bila cek semua, Alhamdulillah sihat, InsyaAllah rezeki berkat, Alhamdulillah keluarga bergumbira. Semuanya atas kurniaan Allah S.W.T. Tak tergambar syukurnya.. :')

Tapi bila flashback throwbak dan backhand semula, tahun 2014 ni boleh tahan la Nik Nur Aisyah ni berjalan sakan. Antaranya ke Terengganu, Jakarta, Bandung, Cameron Highland dan Ipoh.



Tangkuban Perahu, Bandung

Jakarta

Ladang Teh Sg Palas, Cameron Highland

Lost World of Tambun, Ipoh

Ini yang betul betul atas niat nawaitu saumaghadin untuk berjalan bershopping bercuti berhari hari. Bila bekerja ni, aku jadi mengada-ngada sikit. Once in 2 or 3 months, dia mai tebiat nak berjalan dan bercuti untuk hilang stress kerja. Walaupon annual leave dah habis, rela amik cuti tanpa gaji. Ini gigih namanya.

 Alhamdulillah lagi sebab diberi kemampuan berjalan sana sini. Adakah mungkin kerana tahun terakhir sebagai hidup bujang? Please no! Haha... Sebab bila dah kahwin laaaaagi nak berjalan sakan (take note insan terlibat) Hehehe..

Tahun 2014 pon da upgrade daripada menjadi mak sedara kepada 2 princess, kepada menjadi mak sedara for another 2 princes. What a blessing! Dah ada 4 anak sedara, 2 boboi 2 gegirl hoi hoi! Terasa sudah tua mok ecah ini..

Aina Arissa & Sharhabeel

Harsya Amni & Iman Muiz

Last but not least, kehadiran En Tunang... :)
Tak tergambar happynye diri ini. Giteww.. :P The happiest part is he accept me the way I am. The blurred one, the x reti masak, the kuat membebel, the x pandai mekap bergaya, and soo onn onnn. Mecih ya :')

So, aktiviti terakhir yang dilakukan sebagai pengakhiran tahun 2014 ialah dengan menghadiri kursus kahwin. Finally I did it! Haha.. Dahulu kala di zaman belajar, semua orang ajak pi buat kursus kawen. Dan aku dengan lagaknya menolak sebab nak p ngan pasangan.

Tapi, to be honest, memang patut la kau orang pergi dengan pasangan. Sebabnya bila penceramah kasi ilmu/nasihat tentang kawen kawen, itu ini, time tu jugak kau pon boleh wassap mesej kau punya pasangan (walopon penggunaan phone are not allowed). Contoh;

"..Haa..yang rokok tu take note yaa.." (xbleh bla nak kasi cth jgk)

Lepas habis kursus plak, boleh diskusi apa yang dibincangkan. Nafkah, tanggungjawab etc. Kira boleh la imagine sikit sikit hidup kau orang waktu dah kawen tu nanti. Kalau gaduh gaduh manja bila dah kahwin, boleh bring up or recall si suami or isteri apa yang diajar time kursus kahwin. Kan comel tu. Tak gitu? Ihikk..

Lepas tu lagi, boleh compare markah ujian sape paling tinggi. Wuahahaa..

Nak jugak letak kannn.. :P

Sedikit info, kursus Kahwin di Kuantan
(sebab sebelum ni aku pon terkapai tak tahu info cam mana nak buat. So, kasitau la sikit kan. barulah berinfo blog nih. Ngehngeh..)

- Tempat (yang biasa Pej Agama buat): Masjid Negeri Pahang Sultan Ahmad 1.
- Tempoh: 2 hari (biasa weekend, Sabtu Ahad)
- Bayaran RM80/seorang.
- Termasuk makan minum pagi & tengah hari.
- Cara daftar; ambil borang di UTC dan hantar ke Pej. Agama Islam Kuantan untuk daftar @ pergi ke Pejabat Agama terus untuk ambil borang, isi dan boleh daftar terus.
- Jadual kursus kahwin di Kuantan, kalau ikut yang aku tanya haritu. Katanya kena seminggu sebelum hari yg kita prefer nak buat. Contoh, kalau kau nak buat weekend minggu depan, minggu ni boleh la pergi daftar. Tapi tak tahu la kot dah lain sekarang kann..

**Maaf kalau info tak berapa tepat. Ini berdasarkan pengalaman sendiri. 

Jadinya, itu sahajalah. Alhamdulillah, syukur for all the blessing in 2014.
Assalamualaikum and Hello 2015! Please be nice to me!  ;)








Friday, October 10, 2014

Engagement

Assalamualaikum..

AMARAN: Entry ini mengandungi unsur syok sendiri dan sejumlah ke'excitedtan yang banyak.

Tajuk entry pon dah straight to the point :)

06/10/2014, tarikh pertunangan antara,
Nik Nur Aisyah Bt Nik Muhammad Japlus & Muhammad Aswad Bin Said
Yaaayyyy!!

Alhamdulillah ya Allah..

Everything went well. Syukur segalanya dipermudahkan. Majlis tunang ni kami buat kecilan sahaja. Dari pihak aku, tak ada inform pada kawan2 sgt. Hanya pada yg tertentu shj. Rasa sebersalah bila ramai kawan2 wassap, call bertanya cerita. Lebih terharu bila semuanya mendoakan hubungan ini. Sooo sweet of you guys! *kesat air mata*


'The true love and happiness is when you pray for your friend/person you love as much as you pray for yourself'


Soalan kerap ditanya member2, En Tunang org mana? Macam mana kenal? Bila majlis? rasa nak rekod jawapan dan kasi replay tuk semua yang bertanya. Hahaha.. Sape2 yg kenal Nik Nur Aisyah, makanya tahulah diri aku macam mana. Tiba2 tunang? Perhh perhh! Bercinta pon tak pernah. kahkahkah.. 

Alhamdulillah, he is the first and last love for me. Ececewahh! Gitewww! *muntah*. Hahaha..

Meh la kasi femes skit En Tunang ni ha.. En Tunang kita bese2 je. Hensem la seposen dimata gua an an. Hahahaha.. Ore kelate. Kelik klate jah kito lps ni. Huhu.. Kami start kenal masa sama2 kerja di Permula Chemicals, tempat yg aku masih bekerja sampai sekarang. Tapi si dia dah resign dan kerja tempat lain.

lihatlah jejaka yg sorg2 tu. itulah dia waktu second last day kerja di Permula. Masa ni tak ada pape feeling lg. Aku laaa.. dy lama da ada. simpan. hehehe..

Nak dijadi cerita lepas dia resign, ktorg planning bcuti di Cameron ramai2. Time tu la En Tunang saya ni meluah isi hati. Sweet sgt kan. Kat Cameron lagi *flip hair*. Haha.. Masa tu bulan 5. So hitung2, kami amik masa 5-6 bulan untuk kenal lebih rapat dan bertunang.

kami di Big Red Strawberry Farm. Sehari selepas confession day. Hahaha..
Lepas tuu.. hari bganti hari, berbulan2, kami decide nak ikat. Sebab tak nak lama2 tanpa ikatan. Banyak dugaan nanti. Hehe.. So, we had our Blissful Engagement Day on 6/10/14. Semuanya buat sendiri. Daripada hantaran, pelamin, masak2. Tak ada tempah bagai. Berganda jimat mak jemah oi! Janji puas hati, simple dan bersederhana. Hehehe..

Alhamdulillah.. Share some pictures on our E-Day.. :)

The Preparation





Hantaran & Bunga tangan (Made by Me :))








Pelamin




The moment









Aswad & Aisyah :)

Disebabkan abah da terbaring akibat kondisi yg xbrp sihat, here we go gmbr ngan mak je.


Bersama adek2 Aswad :)

my gegurls

Adek Sepupu yg mekapkan titeww jd tantekk *perasan*


Baju beli siap je. By: Zawara
Gaya model lah sgt


Terima Kasih pada mak, abah banyak susah2 fikir itu ini untuk majlis tunang ni. Tq sangat2 pada adik beradik menyumbang kudrat menolong sana sini. Kawan2 yg banyak sumbang idea2. My adek sepupu yg mekapkan kakak sepupu dy yg byk kerenah smpai berkali2 lap balik mekap ni haa..

Dannnnn..

Terima Kasih tak terhingga pada En Tunang saya a.k.a Mr A. a.k.a En Aswad yg sudi terima Nik Nur Aisyah ni. Banyak kurang cela nak kena baiki lagi. Harap2 hubungan ni diredhai, direstui olehNya. Sama2 berdoa diberi kesempatan untuk move to the big step dan bersama sehingga akhir hayat. InsyaAllah..


A & A
Luv ya! 






Monday, August 11, 2014

that feeling

Assalamualaikum..

:)
Dear blog, sorry sorry sorry! Berkurun, bersawang hampir reput sudah. XD
Tak ada orang baca da blog ni kan? Bagos! hahaha..

Terasa tua sebenarnya nak mencoretkan ceritera dalam blog nih. Terutama kisah hidup sekarang konon-sweet-sour sangat. Dan lagipon rasa macam skill menulis blog dah hilang. Gayanya sebelum ni ber'skill-lah-sangat.

Alhamdulillah..
Hidup sekarang feeling matured enough, feeling moderate, feeling blissful, feeling lots of love giteww.
Alhamdulillah Ya Allah :)

Rasanya  my life will gonna take one step ahead lepas ni. Eh, bukan rasanya. InsyaAllah kalau ada rezeki dan jika perancangan diizinkanNya. Rasa macam tak percaya. Never thought it will happen this soon. Tapi at the same time, tak nak lama-lama. Hehe.. :P

Tak sangka boleh berada dalam situasi sekarang. Kurang lebih diterima. Susah senang ditempuh. Cacat cela sama-sama dibaiki. That fitrah feeling, InsyaAllah if it is the right one, you will feel it. Just like my angah said.

Thank you for everything Mr A. Seriously everything. Tau?
Jom doa banyak-banyak moga dipermudahkan. InsyaAllah.. Aminn Ya Allah :*



A & A
Sweet enough ha?
LOL! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...