Friday, October 19, 2012

PP(T)SB in LOVE!!!

Assalamualaikum...

2 bulan +++. Nasib baek ingat ada blog. Dah lupe semenjak-menjak busy dengan kehidupan selepas bergelar PELAJAR! Cewahhh!! Maaf la ye blog. Komitmen tak konsisten. Tapi2, tengok blog member2 yang lain pon da bersawang jugak rupenye. Hahaha.. :P

Jadi jadi, mari bercerita. Sebelum lompat ke tajuk entry. Nak wat announcement:

SAYA DAH BERGRADUASI YAW!!! :P

Sekarang tengah sibuk settlekan hal nak berkonvo. Oh! excitednye! Tapi tapi bukan itu tujuan berblog pada hari ini. Hari ini saya nak bercerita pengalaman ber'praktikal di Petronas Penapisan (Terengganu) Sdn. Bhd. Ngeh3..

Praktikal kat sane mmg best. Okey, cliche gler penyataan kan. Mcm yang aku post sebelum ni la, praktikal kat Petronas sangat la bertuah. Everything just Perfect. Ya, Perfect! Abang2 lab technician yang sangat sporting, K.Sue yg baek, Bos2 yang sempoi. 

Bertuah sebab walopon praktikal ni agak lari dari ape yang aku belajar kat U, tapi, i gain new knowledge. Semuanya pasal minyak! Minyak diesel, kerosene, naphta, jet A1, LSWR, LPG, primax 95, primax 97 dan lain lain lain.. Ape kau nak tau? Wah Bongkak! haha..


Produk PP(T)SB

Disamping itu, (kosa kata bm form 3) aku kat sane berpeluang masuk loji @ plant.. Wooo.., bukan semua orang dapat peluang tu. Ye, sebab tu saya kata saya bertuah. Hikhik.. Dari aspek akademik pula, (kosa kata bm form 5) banyak instrumen n mesin2 yang selama ni aku belajar teori aje di U, aku da dapat n handle sendiri mse praktikal. Waaaaaaa... kan?!


Loji Pemprosesan di PP(T)SB

Lepas itu, (kosa kata bm darjah 1) aku belajar n buat sikit2 kerja2 chemist. Ambik berkat orang kata. Mana tahu rezeki ada, dapat jadi chemist kat mane2 company. Ye dok?? 

But the most memorial n sad part adalah pada hari akhir di PP(T)SB.. :(  Okey, part ni aku tak moh story. Kite layan gambar je yek.. 










Lagi lagi, sebelum ktorg meninggalkan PP(T)SB, mereka2 ada buat majlis Farewell.. Sooo Sweeet!! :) Majlis deselitkan dengan tazkirah dari Ustaz Sablie, solat hajat, makan2 dan sesi penyampaian cenderamata..  




present2 dari PP(T)SB family.. :)

Jadi, akhir kata. TERIMA KASIH pada semua kawan2 praktikal di PP(T)SB yang banyak ajak ktorg jalan2, makan sana sini, tengok penyu, buat bbq, pergi gambang waterpark, tengok wayang, main boling, main games, shopping, jemput ke rumah, masak2 and so on.. Already miss u guys! ;( 

Yang paling penting, kepada ATS/PP(T)SB family; Bos Naz, Hj Yun, En. Azizi, Mr. Teo, K.Sue, Pok Mie, Pok Fauzi, Pok Awie, Cik Lan, Abg Azmi, Abg Sol, Abg Din, Abg Kepok, Abg Punyit, Abg Big, Abg CheWan, Abg Wan, Abg Irwan, Abg Boolart, Abg Junai, Abg Lala, Abg Panjang, Abg Sarip, Abg Pawi, Abg Sudu, Abg Adi daannnn Abg Nik. TERIMA KASIH tunjuk ajar, bimbingan, nasihat, galakan, dan belanjaan.. hehe.. Sehingga bertemu lagi!!  :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...