Monday, July 16, 2012

praktikal time

Assalamualaikum...

'Life is a series of never ending study'
-Petronas (PP(T)SB)-

Yeah! Alhamdulillah.. Syukur syukur.. Dah masuk 3 minggu sebagai pelajar praktikal di Petronas. The only word i can describe is 'LUCK'

Sebab??? Seriuosly, aku boleh bagi thousand of reasons kenapa 'LUCK' is the most suitable word to describe the situation.. We lead the reasons at the end of the post okey! Wahhh! speaking gitu uolsss.. :P

Hari first, second, third @ lebih senang, the first week, boleh dikatakan bosan. Minggu pertama tu, aku just dengar bermacam2 jenis taklimat. Taklimat tentang organisasi Petronas, peraturan pelajar praktikal, penerangan bahagian HR, HSSE, CnTT, HSE, KR1, KR2, OMS, CDU, CRU, CFU, melawat MCB, pemberian PPE dan lain lain lain...

okey., perasan kan kan? Banyaknye short form. Itupon, aku tak list kan semuanya lagi. Mmg kat petronas, diorg just gune short form itu semua unit yang ada. Gigih la kalu nak ingat semua. 

Tapi tapi.. apa yang best untuk minggu pertama LI ialah (cewah! kasi dlm bentuk point lagi yep) :
  
 * Dapat kenal dengan ramai 'org2 besar' petronas yang SEMUAnya SGTla baik, peramah. To be truth, mmg expectation aku pada diorg ialah: strict, garang, menakutkan, speaking omputih is compulsory. Yelah, international company kan. Tapi SALAH SAMA SEKALI. ckp ganu pekat lagi adelah. haha.. 
   
  * Dapat kenal dengan budak budak praktikal yang masuk sama tarikh dengan aku dan Nadia (kosmate) iaitu: Azam (along), Firdaus (angah) dan Hafiz (adek). Motif ada gelaran? We are family yaw!! Sekarang ktorg mmg baek punyerrr la relationshipnye.. Dah siap belanje McD, main boling, mkn lunch dinner sama2, lepak pantai bagai kan. hehehe...

from left: azam, nad, hafiz, me n firdaus

  * Dapat kenal dengan pak cik/abg/akak kat Lab yang juga ohsem dan sporting dan kelakar dan sudi memberi tunjuk ajar. Kat lab tu sebenarnye, aku+nad +kak sue+cleaner je yang pompuan. Yg lain sume laki. tapi yg laki major nyer, dah kawin. Nasib baek. Kat lab dah kenal dengan Pok Awie (Abah), Pok Mi, Abg Wan, Abg Rosidi, Abg Sharif, Abg Irwan, Abg Hanif, Abg Panjang daannnnn abg2 yg lain.

try run test conductivity.. :)
gambau candid! abah amek.. hehe.. :P

* Dapat alatan PPE (personal protective equipment). Excited! Dapat coverall, kasut, topi, google, spec, earplug n lab coat. Coverall kitorg warne oren kekuningan. da mcm DiGi bersamamu da rasa bila pakai. haha.. 

our coverall! Bersamamuu.. hehe.. :P
So, itu ajelah kot setakat ni. Eh! lupa pasal reason knape word 'LUCK' digunakan.. Hmm.. post yang akan datang la eh.. hehe.. Selamat ber'LI!! :)



6 comments:

cebisankenangan said...

bany0k ben0r shortform, xlarat nak bace.... hihi

ehem2, ramainya pakwe dye.. boleylaa usha sorg.... lalala

uih, nak tengok gmbr kam0 pakai baju digi tuh... bersamamu~~~~ heeee

Nik Nur Aisyah said...

haha.. sume pakwe da bpunya. sekian. lalala..

gambau bsamamu kat fb je. yg snap sndri xde.. hehe..

Anonymous said...

,m

Anonymous said...

Oit

Hamba Allah said...

salam..amk LI petronas ni kat mane?...tahu x tmpat2 yg twrkan LI untuk sains kimia area2 bangi?tq

Nik Nur Aisyah said...

wasalam..

ktorg kat ukm, pihak u yg settlekn psl LI ikut sistem. kami hnya wat plihan dr snarai list yg dkluarkn. x cari sndri pon.

sory, x pasti sgt area bangi. tp, mungkin bley try kat agensi nuklear kat jln bangi lama. ad kwn pnh LI ctu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...