Sunday, September 25, 2011

Manusia, Malaikat, Syaitan

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? ..

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.....
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ..

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu ....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1... Anda - Patut ke aku biarkan teks ini tetap di sini..
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (sebarkan ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2 biar je disini..kalo boleh delete je

Tuesday, September 20, 2011

bila mak saya terbang lagi..

Assalamualaikum…


Okey, sebelum kita melanjutkan diri tentang tajuk post. Mari kita berdoa untuk hari esok supaya saya dapat tajuk tesis yang diminta2 dan mendapat penyelia a.k.a prof yang baik yang kalau tak ingat apa yang diajar sebelum ni hanya dapat senyuman sinis dan bukannya panahan mata yang tajam dan menusuk di kalbu serta kata-kata kritikan yang tidak membina. Aaamiiinnn…


Cuak weyh. Serius. Lepas ni kena tekun, gigih, sabar, usaha, usaha, usaha untuk impress prof yang dia dapat student yang bukannya tak tahu apa-apa pasal research yang dikaji. Dan itu adalah perkara yang sangat mencabar untuk dilakukan. Minta minta dipermudahkan semua urusan.. Aminnn…


So, berbalik kepada tajuk post. Bila emak saya terbang lagi ke negera tembok besar, China. Semestinya saya rasa jeles. Kerana ya, kali ini emak saya pergi ke Beijing. Kalau dulu saya pergi ke Guangzhou dan Shenzhen dan kedua2nya ialah tempat shopping. To be honest, saya tak berapa reti shopping. So, bila dapat tau mak pergi Beijing yang ada baaanyaaaakkkk tempat cantik2.., ya ya saya jeles.


Tapi harapan untuk follow memang tak ada. Noktah. Nak ikut sampai tak nak lepas kaki mak, rayu leleh air mata hidung semuanya tak berguna. Kumpul duit sendiri la kau aisyah. Berangan jalan2 jauh, duit pokai. Nasib baik pergi Guangzhou mak belanja (walaupon mula2 cakap nak guna duit sendiri@biasiswa jpa) ngeh3.. luv you la mak.


Dulu rezeki mak, aku dan kakak aku pergi jalan2 ke china. Sekarang rezeki mak lagi dengan along dan isteri@menantu mak@kakak ipar aku plak sebab trip ke Beijing ni under along punya ofis. Wah, honeymoon+ celebrate befday along I sampai ke china. Dah la dia pergi china free, ofis tanggung. Kelas kau along! Ahakkk..


Aku dulu naik flight Air Asia jek. Naik kat LCCT jek. Mereka2 ni pergi naik flight kat KLIA, naik MAS lagi. Kelas uolls!! Tak kisah la naik apa pon.. yang penting harap sangat selamat sampai, selamat masa kat sana, selamat balik sini semula, dan selamat semuanya… aminnn…



p/s: Ole2 untuk keluarga besar jangan lupa! :P

Thursday, September 15, 2011

kali terakhir

Assalamualaikum...

minggu ni ialah minggu first untuk tahun akhir kat ukm.. cuti 4 bulan yang dirasakan sesangat lama sebelum ni da berlepas dengan selamatnya.. macam-macam yang terjadi kat rumah uh. suka duka. cewah!! lupakan hal di rumah kerana saya kini berada di Universiti Kebangsaan Malaysia untuk tahun yang terakhir belajar tunggang tungging ijazah sarjana muda kos teknologi kimia.

faham tak tahun akhir maksudnya apa??? maksudnya thesis@projek akhir, latihan industri, praktikal, subjek masih lagi baaanyak dan susah, berkampung dekat lab, lagi banyak kena marah kalau lupe apa yang diajar, prof/doktor semua fikir budak2 tahun akhir ni tahu segala bagai, dan dan dan paling tak boleh diterima, ada lagi orang tengok saya ini kecik molek. camne???

ok.. macam biasa, jom tengok subjek yang dipulun untuk sem ini... check it out yaw!

Mekanik Bendalir
Instrumentasi Kimia I
Reaktor Kimia
Elektrokimia
Kinetik Kimia
Kimia Polimer III
Kimia Alam Sekitar
Prinsip Pengurusan Sumber Manusia
Latihan Ilmiah I

Untuk semester kali ni, sama macam sem lepas. ambil 9 subjek. sebenarnya ambil 8 subjek je, tapi tetibe subjek Kimia Alam Sekitar yang sepatutnya kena ambil sem depan, kena ambil sem ni. sebab, sem depan kuliah subjek tu tak ada. kalau tak ada, tak kan aku nak kena extend setahun semata-mata sebab tak ambil subjek major uh. itu giler namanya.

minggu first kali ni, agak kelam kabut. tapi bukan sebab nak daftar subjek. taaaaapi, huru hara sebab nak daftar kolej. tahukah anda bahawa saya dapat flatlet? dan tahukah anda bagaimana keadaan flatlet di kolej kediaman ibrahim yaakub (KIY) yang tercinta ini. oh, rugi plak tak snap2 gambar flatlet yang dapat uh. eh, jap jap. tahu tak konsep bilik flatlet di KIY ni???

Flatlet ialah bilik single. duduk sorang, tak ada roomate. dan flatlet pompuan kolej ni belum di renovate. so, tak cantik macam kolej2 lain. itu, ok lagi. yang menjadi masalah adalah kerana, flatlet di KIY atas bukit. dah la kolej ni kolej tertinggi kat ukm, dapat plak bilik atas bukit lagi. faham tak? alah, singkatnya, kau akan daki berbukit bukit sebelum sampai ke bilik. lagi tenat kalau student fakulti sains teknologi. sebab kalau duduk flatlet, kau akan daki 3 bukit. perh perh perh!!!

jadi, disebabkan saya dapat flatlet, saya student fakulti sc teknologi, dan saya tak mahu daki bukit sekurang kurangnya 3 kali sehari untuk tahun akhir ni, maka dengan ini pakatan 'jahat' bermula. tapi bukan jahat pon. cume terlebih sudah dari yang disaran dan dibenarkan. kih kih kih..

ringkasnya, pakatan bermula bila cik wani ajak tukar bilik dengan member dia. then mulalah sesi cari mencari dan tukar menukar bilik. sampai pakatan menyebabkan 6 orang berjaya menukar bilik secara bersilang. faham fahamla ek camne silang bersilang tu. akhirnya, aku dapat bilik di blok asrama tingkat 4 dan dapat plak roomate yang stylo dan baik. okeylah kan.

so, terima kasih sangat2 kat member2 yang banyak membantu. aku sebenarnya dan redha dah kalau dapat flatlet atau bilik asrama mana2 pon. tapi, disebabkan member2 yang banyak bantu, dapat bilik yang best. terima kasih terutama untuk cik wani, cik sue, dan cik nisa.. budi dan jasamu yang telah ditabur untuk sahabatmu ini akan dikenang. hehe...

apa-apa pon, ini adalah kali terakhir untuk kelam kabutkan diri pasal bilik. sebab lepas ni, dah tak ada dah. dah tak payah susah susah kena aktif kolej sebab takut kena buang kolej. semua tu dah berlalu sebab saya kini dah tahun akhir. dah senior la katakan.. hehe.. ;P



untuk tahun akhir ini, saya nak belajar elok elok. lebih elok dari tahun tahun lepas sebab saya nak topi kat atas tu dipakai dengan bangga sekali apabila kertas yang diikat dengan riben merah itu tertulis result saya yang cemerlang. doakan ek! luv ya!! :)


p/s: rindu nak borak2 dengan roomate lame.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...