Saturday, April 2, 2011

cuti-cuti China 3


Salam...

yaw yaw semua.. hows ur day? me? B O R I N G!! even another one week, nak pergi berperang. menyempat je kan m'update blog. takpe, takpe.. kepuasan diri sebelum malam mengigau ngigau. so, kali ni nak story hu ha hu ha pasal cuti cuti china pada hari ketiga.. lets checking2.. :P


hari ketiga, bangun pagi. tidor di salah sebuah hotel kat Guangzhou n yea, forget already ape ke nama hotel tuh.. hari ketiga dimulakan dengan melawat one of the famous spotlight in Yuexiu Park which is Five Rams Statue. Statue ini dibina pada 1959 and it is the symbol of Guangzhou. kalau ada yang ingat, semasa sukan asia yang berlangsung di Guangzhou dulu, ada lambang seperti di bawah..




jadi, sebenarnya lambang yang digunakan semasa Asian Games ini ialah Five Rams Statue. dan yea yea, semestinya bergambar lah saya. kat kawasan park ni banyak sourvenier yang dijual. tapi kami dinasihati untuk tidak membeli kerana harganya yang agak mahal+low kualiti=mudah rosak. so, tak ade ole-ole di Five Rams Statue ni. ngeh3..


tanduk hilang.. haha..


menyibukkan diri kat aunty2 yang tengah ber'taici.. haha.. :P




next! destinasi seterusnya ialah ke salah sebuah syarikat yang menjual krim@losyen mujarab. haha.. macam kat malaysia la.. siap ada demo pegang besi panas n after about 3-5 minutes, kesan burn sebab pegang besi panas tu hilang serta merta lepas sapu losyen tu. melopong mulut akuh.. eh2, tak jugak tak jugak.. beli ke losyennye? tettttt... tak jugak.. hahaha..


seterusnya perjalanan diteruskan melawat ke Makam Saad bin Abi Waqas. sedikit maklumat, Saad Abi Waqas merupakan antara pemuda yang terawal memeluk islam. dikatakan antara orang ketiga/keempat yang memeluk islam. beliau merupakan hamba Allah yang sangat menghormati kedua orang tuanya.. kisah lanjut tentang beliau, rajin rajinlah tanya pak cik google okey. Kawasannya luas. selain makam tersebut, ada masjid dll dan non-muslim are not allowed. so, kitorang masuk tanpa guide oleh mr. chen yang handsome.


makam Saad Bin Abi Waqas


i tak tau ape maksud tulisan cina tu.. mintak2 tak maksud bukan2.. hehe..


then, makan time. then then lagi, Shoping time!! A G A I N.. haha.. kali ni, kitorang shoping di Beijing Road. tapi bukan di beijing yea. namanya sahaja. suasana kat beijing road perh perh. penuh giler manusia. saaaangat ramai. dalam hati tertanya tanya: camne nak shoping nih??


lebih kurang satu jam pertama, aku n akak aku surrender. dari pangkal sampai hujung jalan berjalan. tu pon x sampai betul betul hujung jalan.. sudah penat berjalan tanpa membeli apa-apa. berebut tempat duduk nak rehat jangan cerita. haha.. da la kitorang agak menjadi tatapan sebab mungkin diorang pelik tengok kami kami. terasa diri ini seperti Siti Nurhaliza.. x pon, Selena Gomez, lagi gempak, Fara Fauzana. erkkk????


tapi time ni tak nampak ramai n crowded sangat plak kan? haiyaaa...


pastu last last, ada la beli hand bag untuk mak, skirt untuk safiyah, accessories.. lagi lagi.. oh, itu sahaja. tapi yang uniknya di beijing road ni, disamping kedai kedai yang menjual, terdapat juga pameran jalan. camno tu? haha.. mereka pamerkan jalan-jalan asal kat situ. seperti contoh, keadaan jalan pada zaman dinasti sekian sekian sekian.. banyak sangat dinasti yang ada. tak plak aku take note n ingat yea. sorry. korang paham x? dapat bayang x? ishk, payah la korang ni. meh tengok gambar.. :P


bawah cermin kaca ni la ada keadaan jalan waktu zaman dahulu kala yang belum diusik untuk dijadikan pameran..


gambar sekadar hiasan.. which one is mine? lol..
(kaki kaki yang penat)


antara pemandangan yang sempat di snap di dalam bas. sebenarnya waktu gambar ni di snap ialah waktu tengah hari. macam awal pagi kan?


last but not least, lepas penat shoping kat beijing road, release keletihan dengan naik cruise. aiyaaaa... super duper syok naik cruise.. most priceless momment. sebelum naik tuh, pekena plak air nyor/kelapa n dihiburkan dengan penghibur jalanan.. layan layan..





atas cruise plak, lagi masyuk.. dapat tengok pemandangan di sekitar bandar Guangzhou. 3 jambatan kitorang redah n jarak antara jambatan tu bukan dekat ye. betapa lamanya berada di atas cruise. tapi seronok. kalu bersama insan tersayang, terchenta tu lagi la.. macam honey moooon da.. jeles tengok all the aunty n uncle hold on their partner tight with love.. hahaha.. eh, ak ngan akak aku pon sama layan.. citer2 dari hati ke hati.. mood mmg kena.. haha..


angah yang sedang mengawal diri supaya tidak mabuk.. hahaha...


suasana dalam cruise.. best.. :)




antara pemandangan ketika di atas cruise.. cantekkkk... layannnn... :)


so, the day ends there.. kemudian kitorang terus balik hotel lepas mencekik. makanan kat sane memang tak nak komplain langsung sebab SEDAP SEDAP SEDAP! burppppp!!!


nyam..nyam..nyam...








3 comments:

nIk nUr LiyAni said...

terasa sgt sebak saat melangkah masuk dalam maqam saad bin abi waqas tu~..

best sgt dpt nek cruise tu..dlu da simpan ajat nk nek kt tasik kt putrajaya tu...tp xsangka dpt nek kt tmpt len plak..kt guangzhou menyusuri pearl river..sronok2!!..

Nik Aisyah said...

kan..kan..kan.. best!

makam uh wangi kan..kan..kan..(walopon angah je bau)

:)

niknurhidayah said...

ooo.... best la. anda berdua.. xper nanti sayer plk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...