Thursday, March 17, 2011

cuti-cuti China 1

Assalamualaikum..
Testing testing.. ‘Ni hao ma?’ hahaha.. my first words yang keluar time talking to those Chinese in China. Maksudnya ‘apa khabar’. Fine fine, korang dah tau maksudnya. Itu pon aku tengok kertas kot2 takut tersalah sebut lain plak maksudnye. Btw, nak selit skit2 fakta lah. baru cam ber'info' skit blog nih kan. China is superb big country. Kalau tak silap hitung hitung, China ialah negara yang kedua mempunyai jumlah penduduk tertinggi di dunia. Ulang suara, kalau x silap la yek.. nanti cakap aku putar belit fakta. Ish, korang nih.

sebagai bukti.. kat bawah ni gambar time kat beijing road.. tapi, bukan di beijing la. tempat ni diberitahu salah satu the famous shopping roads in Guangzhou. kalau kat malaysia, ala2 shopping kat jalan tar, masjid india. crowded. ini serius. sangat crowded. sampai sini, aku n akak aku terkedu sampai mula-mula, tak beli hape hape. last2, beli handbag untuk mak. kui3..



ok.. kita start dari mula eh. tadi tu intro je. hahaha.. kitorang naik flight di LCCT. tambang murah punye airport. nak p KLIA, tak mampu. so, jarum jam pukul 5.35pagi, setelah da bersiap2 lalu macam2 jenis 'pit stop'.., akhirnya dapat naek flight. nombor plat kapal yang nak bawa kami terbang ke China ialah AK112. yea2, betul! kapal terbang pon ada no. plat ok. ke aku je yang baru tahu???? jakun jakun. masuk kpl terbang, giler jakun lagi aku. first time kot naik.. check2 tempat duduk. dalam hati doa banyak2 harap dapat duduk tepi tingkap.tetapi...


amek aku! paling tepi skali.. (bukan sebelah tingkap) jeling je la luar tingkap kot2 nampak burung terbang.
p/s: lihat aunty bertudung biru. dalam hati dia berkata-kata: 'jakunnya budak ni..'

nak citer citer perasan, emosi time btol2 nak berlepas. best woo!!! bila akak pramugari tu bagi kata-kata aluan, suh pakai tali pinggang n segala bagai, the moment begin.. memang dapat rase la yang kita betul2 tak mencecah bumi.. bila dia projectile (guna ayt fizik cket) je, dalam hati cakap: 'aisyah, believe it or not, u r flying without wing..' dah, tak kisah orang cakap pape pon.. jakun ke, ulu ke, kampung ke, sory, da tak pedulik. memang jakun pon.

penerbangan mengambil masa 4jam. pukul 9.35pagi, waktu malaysia, CHINA! here i am.. weee!!! haha.. oh2, lagi info., sebenarnya waktu kat China, +5minit je dari waktu malaysia. kalau malaysia tanah air ku pukul 9.35pg, so kat china pukul 9.40pg.. sampai di airport yang da lupe ape namenya. kawalan kat airport di china, agak ketat. tapi dengar ura-ura tak seketat di Singapura tp, tak tahu la betol atau x..



kakandaku, angah.. di airport. pabila kaki sudah mula menjejakkan kaki di china,
angah berkata-kata: 'rase tak caye plok da samapi china. nak tampar2 pipi rase..'
aku: 'hahaha.. meh akak tolong tampar.. haaha..'

kesampaian kami di Guangzhou, China ini disambut oleh tour guide yang comel mr. Chen n miss.. errmm.. miss.. oh, yang pompuan lupe name. yg laki ingt, pompuan x plak.. gatalnye aku! terus je dibawa ke daerah Shenzhen. untuk hari pertama n kedua, kami pergi ke Shenzhen dulu sebelum jalan2 kat Guangzhou pada hari ketiga dan empat.

sampai di Shenzhen, makan/mencekik di Muslim restaurant. makanan dia sedap! 4 bintang lah nak bagi. tapi makan dalam piring kecik je.. macam piring cawan tuh. nasib baik dia tak bagi mangkuk sup n chopstick engkau. tak masuk mulut la aku makan. eh2, makan dlm piring pon kenyang tau sebab makan banyak lauk. haha...


ni baru sikit nih dia letak lauk pauk.. ade lagi ada lagi...


depan muslim restaurant...
destinasi seterusnya ialah pergi masjid sebab hari tu hari jumaat. so, yang kaum adam nak solat jumaat. so, singgah kat masjid kat kawasan berhampiran. kat luar masjid tu, ada orang muslim cina jual macam2 jenis makanan yang tak pernak nengok.. antaranya...


jual macam2 jenis kacang.. n bagi aku, agak pelik jugak la kacang2 dia..


yg ni tak tahu ape.. pelik jugak...


yg ni plak, nak kate laksa, bukan. ala2 la kot. tepi yg bulat2 tu sebenarnya roti..


suasana solat jumaat di masjid di China..

pastu plak.. habis solat. terus pergi ke kawasan tarikan pelancong yang terkenal di Shenzhen iaitu di OCT EAST.. tempat ni plak ala2 cam kat genting highlands+langkawi.. taman tema ada, hotel ada, kawasan perumahan kaya-kaya ada, tea valley, taman bunga, cable car, fairy island n macam2 ada.. kawasan dia sangat tinggi. naik bas jalan berliku2 n sipi2 je tepi bukit.. bahaya kot. tapi tapi.., of cos seronok.. gambar tak cakap nak amik.. jom tengok sikit2..









my tour guide.. 'abe' chen.. haha..







naik kabel car.. :)



tengok performance yg sangat superb! stylo giler diorg.. haha..

lepas p OCT EAST dalam pukul 9mlm plak, terus check in hotel. waktu malam, program lagi best! iaitu TIDUR.. haha.. malam sebenarnya mmg tak ade pape program sebab penat jalan2 siang kan. So, itulah je program yang kami kami buat first day berada di Shenzhen, China.. tak banyak tempat lagi yang pergi sebab penat baru lepas flight.. nanti aku citer cuti cuti china untuk hari ke-2 plak k.. adios!

4 comments:

bilahatiberbicara said...

wehhh...
bestnye dye.....
xpe2, i x jeles... hehe

Nik Aisyah said...

hahaha... :)

nIk nUr LiyAni said...

suke sgt ble tgk akak2 steward wt demo sal safety..seragam!!

aiya..nm airport tu baiyun airport laa..mrh mr cute chen u x take note!

keep saving for next trip!!

Nik Aisyah said...

yup.. akak2 yg berbulu mata tebal+skirt pendek+kaki licin.. awww.. tergoda.. astaghfirullahh.. haha..

ooo.. i amek masa 15minit kot nk m'hingat nme airport uh.. haha..btw, sorry abe chen..

next trip??? ngeh2.. turn bos u plk la wat trip.. kan kaya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...