Friday, December 31, 2010

perlu ade ea???

Salam...

Yaw dude!.. hepy new year untuk anda anda dan anda semua. malam new year, aku duduk dalam bilik, makan2, on9 kat kolej.. itu sudah kebiasaan.. balik? tiga hari je cuti, sory to say memang tak la.. itu pon naseb baek malaysia menang bola piala suzuki tu, kalu tak dua hari je cuti nak balik, harapan.. oh ya btw, congrates malaysia!! menang Piala AFF Suzuki Cup. Gud job. Proud to be Malaysian. cet! time2 ni baru nak proud kan.. hipo hipo..

takpe2.. tapi, eh eh.., dengar orang rojer2 pemain malaysia dapat rm25k sorang? gilo!! best dowh.. keje puloh-puloh tahun tentu tentu dapat 25k? harapan jugak. rezeki mereka2.. tahniah la.. tapi2.. aku yang kena cari sponsor 10k pon mengigau seminggu berturut turut, mane nak korek? galoks sangat nak balik awal perkampungan kat u kan, amek ko dapat post pengarah pemasaran dinner kolej, malu lubang cacing masok kalu sponsor tak dapat.. haiyohh! ade sape2 sudi membantu? menyempat je kan.. :P

cik aisyah, ko da lari tajuk. oh. ok.., ape nak bebel aku da lupa. its new year lorh! new year=azam baru. motif? perlukah? kenapa? aku tak ade plak nak pasang2, setting2, karang panjang2 pasal azam baru. but yes, lain orang lain care. aku, tiap2 hari bangun pasang azam xmoh bangun lewat selalu! sepanjang duduk ukm ni, x tercapai pon. ngokngek! haha..



be urself, be a better one :)


but, it's a very gud thing kalu korang ade niat yang baek untuk dipasang pasang setiap kali new year. come on, nama pon azam. and, it's normal thing jugak kalu tak tercapai kan? eh? macam pernah dengar plak ayat ni.. (ehsan dr mereka yg berkenaan) lalala..

and, it's also a very very normal thing kalu korang still nak sambung azam-azam korang yang tak tercapai tahun lepas, bawak ke tahun ni. haha.. macam ain baca kat post fb. insan tersebut berkata : 'azam aku tahun ni nak tunaikan azam aku tahun-tahun lepas'.. orang kate jugak, niat tu yang penting. ye dok?



might be someones dream rite?? :)


tiba tiba plak teringat zaman kuno waktu kecik serabai dulu. punya la nak suruh azam atau impian tahun baru tercapai, percaya la aku hidup hidup, bila orang kate tulis azam @ impian dalam kertas, lepas tu tanam kat mana-mana. kalu nak drama lagi campak ke laut. tahniah la kepada insan tertentu yang berjaya buat zaman kanak-kanak aku dikenang dengan gelak ketawa bila aku terkantoi tanam kertas kat tepi pasu bunga depan umah..

tahun baru=buka buku baru? boleh jugak ea kalu camtu? mestiah! kan da kate lain orang lain care. nak tukar buku ke, bukak buku baru ke, tutup buku lama ke, janji korang hepy. tapi at the end, pastikan azam @ impian kita semua tercapai dengan usaha okey? okey, insyaallah atas keizinanNya.. kan kan?

bohong la kalu ak takde azam baru kan. yea, ade je. jadi, azam saye nik nur aisyah binti nik muhammad japlus ialah... tak istimewa pon nak di share. yang penting, yea memang penting ni. keberkatan hidup seluruh keluarga, rakan, anda anda dan anda dariNya la yang paling utama. Aminnn.... HEPY NEW YEAR GUYS!!! :)






Saturday, December 25, 2010

new one come along..

Salam...

ok.. lepas sudah seminggu bermulanya sem baru. dah sem 4, tahun 2 da aku belajar kat ukm ni. macam2 da ditempuh. suka duka.. oh oh oh... cet!!! sudah!! skema ayat. okeh mau rojer2 pe yang da jadik tuk minggu pertama ni.. lets checking2 one two three...

hmmm.., kalu last sem sibuk serabut perut kerut kerut fikir pasal subjek nak dipilih tuk didaftar. tapi, oh oh tidak lagi.. ngeh3!! sem ni agak teratur.. aku cuma daftar lagi satu subjek yang aku lupe amek dulu iaitu teknik math 2.. Yang lain da diautomatik daftarkan.. so, sem ni amek SEMBILAN subjek.. kurang SATU je dari sem lepas.. antaranya...

1) Pengurusan Industri Kimia
2) Kaedah Pemisahan
3) Kimia Polimer II
4) Termodinamik Kimia
5) Prinsip Proses Kimia
6) Pemangkinan dalam Industri
7) Makmal Teknologi Kimia II
8) Teknik Matematik II
9) Kursus Pengurusan Persatuan II

Hoho.. walopon kurang satu, tapi majornye tetap sama.. daripada 9 subjek ni, 8 major.. yang ke-9 tu je yang subjek bukan major tapi subjek ko-k. so, keberatan kepayahan subjek2 tu sama jugak cam sem lepas n aku rase lagi mencabar..

Ye, memang lagi mencabar sebab ada 2 subjek ala ala blajar pasal chemical engineering gitu. i like!!! dulu kan kan.., masa saya isi borang nak masuk u. daripada berapa banyak pilihan, semua saya pilih chemical engineering kat semua u yang ada kat malaysia ni. tapi x dapat.. xde rezeki or maybe x layak kot aku ni. so, ku kecewa hati berduka. tapi last2 dapat ukm kos teknologi kimia.. so, aku pikir pikir mcm sound tekno2 tu, agk2 cam engineer la kot. kire x la frust sgt x dpt kan.. hahaha..

mula2 masuk ukm, lalu depan fakulti kejuruteraan je, perhh.. jeles jeles.. x bley betul. rase nak jerit2 je x berpeluang nak rase jadi student engineer.. hukhukhuk.. tapi, sem ni ak blajar pasal chemical engineer. walopon intro cikai sikit jek.. nak nak plak kena beli buku tajuk dy 'Introduction To Chemical Engineer'.. sewonok woo.. feeling tu ade.. haha.. baru bace tajuk tuh.. hehe..

tapi, ape-apepon.. result yg ak dapat baru2 ni bukan la teruk sangat tapi bukan jugak suatu yang boleh dibanggakan.. sedang sedang je.. so, kena usaha lebih.. malu kat org kampung nanti. haha.. ok, doakan saye ya.. adios!!! :)



*blood pressure saye agk rendah kot. any advice???

Monday, December 20, 2010

Hiissshhh!!! bukanlah!

Salam...

hari ini bermula buku baru, lembaran baru, matlamat baru, semua-semualah serba baru bila dah bukak sem baru.. dah masuk semester ke-4 belajar kat ukm. lagi 2 semester je nak graduate n dapat segulung ijazah sarjana muda kepujian teknologi kimia. wahwahwah!! so, bukak je sem baru hari ini, isnin 20 dis 2010.. saya da ponteng kelas! oh.. niat baru niat baru.. haha.. :P

eh..eh.. sebenarnye bukan ponteng la.. tapi kne p seminar kat Matrade Exhibition and Convention Centre MECC. ingt saye kaki ponteng ke?? kaki tidor, ye saye mgaku seposen. seminar ape? rahsia.. yg menjadi alkisahnya ialah apabila aku terpegun tgk design bangunan MECC tu.. giloks lawa!!! ok, memang selalu je lalu depan bangunan tu kalu jalan2 kat kl nk balik kg ke n tibe2 teringat la satu situasi ni..


************************************************************************************

aku : eh, angah.. tu bangunan(MECC) bende tu?
angah : dok tahu bangunan mende.. (sambil drive)
aku : bangunan tu kat putrajaya ke.. (aku dengan ulu dan jakun nya)
angah : hiiissshhh!!!! bukanlah!! kat kl. kan jalan kat kl ni...
aku : hahaha.. aah la.. ingat kat putrajaya sebab design dy comey mcm bangunan kat putrajaya.. tu, yg sebeloh dy tu bangunan(mahkamah kl 'kot') mende plok??
angah : tu mahkamah..
aku : o... ingat mase tgk kat tv bangunan tu, kat putrajaya gok.. hahaha...


Hahahaha.. bile ingat2 balik waktu dalam kete ngan angah nak ke s.alam ni.., logik ke drive kat kl, pastu ingat bangunan kat tepi jalan tu kat putrajaya.. aisyah aisyah, wat malu orang kampung sungai karang darat je. mmg darak r bak kate org ganu. ishk2.. eh, tapi bukan aku je yang tak tahu tau.. mase naek bas nak ke sane, terdengar satu perbualan ni.. siapa? rahsia jugak..


************************************************************************************

A: itu ke bangunannye?? name pe? MECC?
B: ermm.. tu la kot..
A: la.., ingatkan pintu gerbang tadi..
B: a'ah.. ingat pintu gerbang jgak..
mereka: hahahahhahaa.. (gelak ketawakan diri sendiri)


korang tau x macam mane bangunan tu?? haaa.. meh2, mau tunjuk ea.. hehe..


Bangunan MECC (gambar ehsan dari p.cik google)


inilah bangunan Matrade Exhibition and Convention Centre MECC.. kalu dari jauh mmg mcm pintu gerbang yg selalu tulis 'selamat datang' tu.. bangunan ni unik bukan sebab design dy yang sangat cantik sahaja, tapi jgak dia ada ruang kat tengah2 tu.. macam mane la aku nak cakap ek.. hah.., tgk sendiri la.. tapi serius cantek kan2??

tu je nak cerita hari first bukak sem 4 kat ukm ni.. ponteng kelas, tapi sebenarnye tak, sebab kelas2 hari pertama ni biasa semuanya x start lagi.. so, nasib agak baek dcitu.. tapi, tu la kn.. mule2 tgk dr jauh je bangunan MECC tu, ade jgk bisik2 nk p sane suatu hari.. last2, dpt jugak p.. hehe.. :)


*makanan breakfast n lunch kat sane sedap woo... huhu..
*saye ade niat baru tuk sem baru ni. wish me luck!! :)


Tuesday, December 14, 2010

diary cuti-cuti

Salam...

habis sudah cuti-cuti sem. awal seminggu pulak tu. ni semua atas faktor terpaksa menyibukkan diri tuk perkampungan program dinner kat kolej. ok, takpe2, waktu tuk menggemukkan badan kat umah dapat dikurangkan di citu. gud work! (sedapkan hati sendiri)

time cuti kali ni, tak banyak aktiviti yg buat. macam biase je la. jadi suri rumah yg berjaya. so, da jadi suri rumah, mmg manyak ma masa diluangkan bersama adek2 ku. jerit bebel nangis suka suki selama cuti ni dgn adek2 aje la kat umah.. kuar jalan2 pon x selalu sbb weekend je angah a.k.a driver kne p keje kat kemaman. dah tu, kena plak stay kat kemaman tu sebulan, lagi la terperuk kat rumah xde org nk bwk p jln2 kn..

tapi ade gak la jalan2, n bersuka ria ngan family. cuti kali ni kitorg ade p taman gelora. tempatnye sipi2 je kat telok chempedak. nak p tc, da bosan seboring bosannya. taman gelora pon bukan ade pape sgt sbnrnye tp saje nk snap2 gmbr bile da dpt tahu kamera angah tu boleh fokus amik gmbr baek punye.. lagi pon tmpt tu serius kalu pndai, mmg lawa la dpt amek gmbr pemandangannye.. so, mau try test la kan.. huhu..

so, ni la antara gambar2 yg smpat.. eh.. eh.. bkn sempat, mmg terlebih sempat yg da diambil.. :)



model pertama untuk di snap-snap gambrnye... nik nur safiyah...



model ke-2, nik nur hidayah...



model ke-3, nik nur hikmah..



kami di taman gelora.. :)



cuti ni jgak is my birthday time! yiepiiii!!!! hehe... dapat makan kek besau punye.. terima kaseh tuk bondaku terchenta sbb beli kek yg sedap. nanti birthday akak akn datang, beli lagi lagi dan lagi yea.. ngeh3..



my birthday cake! sedaaaaapppp... terima kaseh bunda.. kek simple tapi bes! :)


dan juga.. oh yea, lupe plak.. kebalikkan ku ke kampung telah menemukan ku dengan anak sedaraku yg pertama. nik nur aina arissa. yeay!!! kamo mmg sgt comel la arissa oi. msti ikut mak cik ecah dy ni.. hehe...




nik nur aina arissa.. bersama ayahnye (along) n tok wan n tok ki ( mak n abah).. arissa baru lepas cukr, so, kepala dibotakkan.. hehe..


cuti ni gak menyempatkan diri tgk crite ngangkung!! hoho.. pegi ngan adek2 n angah.. ok la cerita dy.. da sampai dapat kutipan lbh 4 juta kan.. so, kire boleh tahan lawak la cerita tu.. lepas tgk ngangkung, cadang2 nk mkn pizza sbb dpt kupon, tapi x sempat sbb lewat sgt. so, p mkn ikan bakar kat mane ntah, lupe daaa....



selepas tgk ngangkung.. ikan bakar mari.. :)



aritu jugak ade p majlis konvo mmber angah kat shah alam. x pernah kot p tgk org konvo-konvo ni. time angah konvo aritu x boleh p, so tgk mmber angah konvo pon jadilah.. lagipon, nak amek mood time aku plk konvo lagi setahun setengah. jgn lupe mai ye kawan2.. hehe..



guna gprs sblm tersesat nk ke s.alam.. gprs tu bos angah yg punye.. pinjam jekk.. aku je ulu sket guna benda alah tu.. ishk2.. :)



oo.. ini di hotel kt s.alam tmpt kami bermlm semalamn sblm balik.. :)



p jalan2 di majlis konvokesyen bersama angah n azim si hensom.. :)


so, tu je la kot untuk cuti sem ketiga aku belajar kat ukm ni.. oh oh.., lupe lagi nk cerita.. sebelum start cuti n sblm balik umah aritu sempt jugak jln2 ngan mmber2 tekno chem p alamanda makan2 n tgk wayang. celebrate ais exam la konon, tapi result dapat..... tetttt!!!...



bersama2 member tekno chem kat alamanda.. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...