Friday, August 13, 2010

Persiapan raye di makmal tekno kimia..weee~~~

Salam...

hari jumaat minggu lepas 06/08 n jumaat minggu ni 13/08 ade buat eksperimen kat lab techno chem.. o.., sebenarnya lab ak memang ade setiap hari jumaat dari pukul 9-12tgh hari.. tapi dsebabkan kami bakal2 ahli scientist kimia yg sangat berjaya a.k.a berkaliber, eksperiman bese settle kat2 kul 1 or lbh dr kul 1.. ( eksperimen x jadik.. sob2.. ) kami bangge dengan pencapaian kami.. lalalaala~~~

2 minggu berturut2 kami dlatih d makmal untuk persiapkan diri menghadapi raya yang bakal menjelma.. insyaallah.. :) okeh, aku bangga dalam makmal teknologi kimia bukan setakat diajar wat distillation, oxidation process, titration, n sume yg '-tion'2 lain, kami juge diajar persiapan raya..

anda2 tertanye2??? hahaha.. suke i.. ala.., bese2 korg wat preparation raya mesti ade masak2 kn.. lbh kurg la ni.. oke2, malas nak explain da.. tgk je la... hakahakhak..



kaler kuning @ air teh.. (minum je konpem sok berak sampai tertido dlm toilet) :P


kaler ijo @ jus epal (akan menghadapi sindrom perut berputar) :P


kaler biru @ pepsi blue (conpem biru muke slame 777 hari) :P


kaler merah @ air strawbery (kentot 36jam tanpa henti) :P


see.. nanti bley practikkan kat umah wat kaler2 air tu n hidangkan kat tetamu time raye.. conpem meriah you.. macam2 kaler air ade.. kn3??.. pastu esok luse kena serang ngan mak bapak.. anak beranak masuk icu.. hahahaha...

selain daripada itu juge, kami belajar macam mane nak wat kek span.. jom2 tgk care2nye.. :P


ok.. hasilnya.. kek span atau kek polyols span.. sedap2.. kek yg rangup.. eh??


oo.., itu chef yg sedang berusaha mgeluarkan kek kami dari oven yg unik.. :P


ok.., sesi memotong kek.. kena ukur dulu n potong gune gergaji pon boleyyy... :P


tadaaa!!!! inilah hasilnya.. ok x?? :P


ok.. nak cube x?? mau kasi resepi ni.. senang je, gune argentum sulphate solution, sulfuric acid, ferum (II) ammonium sulphate, potassium dichromate, ferroin indicator sbgi penyedap rse, boiling chips tu cepatkn process n lain2..

hahahahhahaha..

okeyy3... saye tau saye ckup mengarut dctu.. sbnrnye ke'excited'an bile kne wat eksperimen yg da btukar2 kaler, cam wat kek n so on.. bkn nye x pnh wat tp.., haaa, camtu la.. :P

sbnrnye yg tukar2 kaler tu eksperimen pasal standardization of ferum (II) ammonium sulphate n resepi kek tu pasal determination of mechanical properties of polyurethanes.. saje2 je nak mgarut kat blog sendiri.. okeh! sudah!! adios!!! :P





2 comments:

nIk nUr LiyAni said...

i hate to learn chemistry..~heeee

Aisyah/ecah said...

oh no3!!!! i LOVE chemistryy.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...