Tuesday, August 24, 2010

English time!!! thumbs up3..!! =)

Salam...

hehe.. rase nak tersenyum biri-biri plak tibe2 bile terkenang-kunang waktu presentation drama kelas bi.. best2!! oh, oh.., dsebabkan entry pasal english time.., why not post in english plak kn3?? setelah sekian lame... dulu rajin jek post in english..kenapakah???

pesanan penaja: plez really do ignore my grammar, vocab mistake... :P

ehem2.., well..., after a really hard work for a week, day, hour, minute, second with my sporting groups members; gan, engku, hasif n me of course., our drama was superb! ( i guess.. lol!!) seriously, it's gonna be something dat really sweet sweet candy memory.. like3!! =)

oh.., excited nya ak.. hak2.. btw, our preparation for the sketch takes more than a week, but hey we r not practicing every day.. but quites lots! n i guess the hard work we faced on are paid by the big hand from our classmate.. tq guys!! luv ya.. :)

practicing time.. memorizing the script.. preparing the props..


gan n me.. :)


engku, me n gan.. :)


gan, hasif n engku..
they r already tired.. almost more than 3 hours we r practicing on that day..
gud job guys.. :)


n my role on the sketch is as a customer, Gan n engku play as a great hair desighner, last but not least; hasif as big bos a.k.a manager.. new experience, work wif new friends.. english gives us lots of work to do, mostly steal our time.. but give a great lesson..

the day is come... :)


before d presentation.. introducing each others..


scene 2: me n gan r having some small talk, giving information n canceling the appointment...
3 in 1.. gud!!! :)


they r gud actors.. trust me! hahaha.. :)


scene 3: the end of the story.. finally... :)


and ya., miss d day we spend time laughing, practicing, sharing ideas n stories, have a drink together2, walking in d midlle of d nite n so on.. sob3.. keep in touch guys! n also.., recently, i'm now busy on my paper project report.. more work to be done.. wish me luck dude! :P


Saturday, August 21, 2010

'Akak sabor ea...'

Salam...

Bulan2 pose ni terasa sedikit.. eh, cup2.. bukan sedikit, banyak2 sunyi.sepi.syahdu.touching.sedih skit.. tanpa family dsisi.. oh3.... sedihnyeeee... sob3! ~_~'

MySpace

lepas tu kan2, time duk bincang2 a.k.a melepak dengan budak2 tekno chem jugak sebelum tunggu next kuliah, diorang sume2 cerita pasal nak balik cuti time kat2 hari nuzul Al-quran n hari merdeka dalam tarikh 26-31/08.. oo.., sebenarnya 30/08 tu tak cuti tapi wat cuti sendiri.. so.., counting2, 6 hari tu cuti.. woowwwwww!!!!

MySpace

oh.., hati berbunga2 lompat kijang kegirang-girangan nak balik umah... weee~~~ cam nak p beli tiket, kemas2 barang time tu jugak..... then.., eh2.., pikir2 lagi, selang lebih kurang seminggu lepas tu, balik raye plak.. rase cam malas la plak nak balik banyak2 kali... hmmmmm?????

MySpace

dalam kepala brain tak berjambul ni bermain2, berfikir2, bermonolog sorang2..., mak bagi x balik ni??? oh.., rasenye peluang nak pulang ke kampung halaman terchinta sangat tipis setipis tipisnya.. tapi.., cube dulu mesej2 angah tanye2 kan.. see.., angah pon rase peluang balik tu cam nak kira bulu kambing.. errrr????

takpe2, mesej2 mak plak...



****************************************************


aku: mak, akak nak balik 26/8-31/8 boleh dop?? 6 hari cuti.. tapi nanti 7/9, akak balik raye plop. boleh dop???


selang beberapa minit.. mak call.... sesi mujuk memujuk berlaku..


mak: akak nak balik ke???

aku: kalu ikutkan mmg nok balik.. cuti 6 hari tu..

mak: pastu pas seminggu kekgi balik plok cuti raye???

aku: tu r.. hehe..

mak: kekgi sambung cuti sapa raye plok kang.. monteng kelas plok..

aku: eh.., dok.. kene balik smula cni sebab ade midsem exam..

mak: hmm.., ade exam plok.. doh akak takyoh balik la.. nanti penat akak.. pah seminggu, balik raye doh kan..

aku: tapi cam nak balik..

mak: akak penat naik turun bas nanti. bulan pose.. cuti ni duk sane study la.. nak periksa kan.. balik pon x dok mende gok.. doh dekat sangat doh nk balik raye tu..



*****************************************************
(sesi pujuk memujuk tidak dapat dipaparkan sepenuhnya... hak2!! :P )



aku: (mule berfikir.. betul gak) doh dakpe r.. betul gok.. t akak balik x study kekgi nok periksa..

mak: tu laa.. ain(rumateku) balik ke? ramai ke balik..

aku: ain x tahu la.. ramai gak yang balik tapi ade je orang cni.. doh, dakpe r.. akak malah r balik.. study r mok dok...

mak: haa.., akak study la cuti tu k.. xpe..

aku: okey..

oh3.. aku memang da jangka mak x kasi balik.. so.., x sedih sangat(sikit jekk).. bile pikir2 semula.., aku mmg bukan jenis study kalu balik umah.. exam kalu result bagos xpe.., ni.... hampeh!!! okeyy.. aisyah.., cuti ni study!!! n boley jimat duit daripada balik banyak2 kali.. lame x balik baru ade feel nak raye n balik kampung dari perantauan.. cewah!!!!! (sedapkan hati)

dan yea.., pada mereka2 yang balik.., jangan bagitau aku, nanti aku jeles... huhh!! hak2..


Sunday, August 15, 2010

Belek3.., tgk.. bace.. rindu!!!!! ;)

Salam...

td petang ade belek3 post2 lame yg da di'post' since kat matrix.. bace2 balik, gelak2 sorg2, malu2 kura2 sorg2 jugak, golek2 n guling2 x yek..

N.... terbace satu post yg bertajuk: 'my mistake'.. post ni ak wat kat matrik mase ak tgh down gler2 down la time tu.. haa.., time tu ak ade golek2 giling2 guling2 sbb terlampau tension.. pastu bace jgak komen2 yg diberikan olh sahabat2 yg sudi komen.. terbace komen cik izzah minami.. :)


"nik, it's not the end of the world.
i know how that feels, being alone, believe it or not, but you must remember it's just another test, nik.

you are by far one of the most wonderful person i've ever met.
you can do it. don't let that stupid test bring you down - you're sooo much better than that.

it's just a test. you still have a future, a life laying in front of you.

and eventhough we do not succeed here, doesn't mean we won't succeed anywhere else.

i understand the tension, the pressure, and the stress to get 4 flat but really,
intelligence are not defined by gradings, nik.

you can do it, even if it's here or after this.
for now, just focus on your final.

love ya!!!"


oh.. madah2 ni betul2 naikkn smgt time bace n yaa., bile bace balik kate2 keramat nasihat dr cik izzah.. wuuaaaa.., crius rindu bergunung2 sama kamoo.. tak pernah jumpe pon lepas masing2 da bawak diri ke u masing2..

rindu nak share story ngan izzah, rindu nak share lagu english yg kita suke, rindu nak jalan2 pusing2 kat matrik, rindu nak turun kafe mkn roti canai, rindu nak beratur tggu turn kat toilet, rindu nak potong line time nak basuh baju, rindu nak outing sama2 tgk wayang... rindu tu, rindu ni jugak.. sob3.. :'(



me n izzah syahmina anuar.. miss ya!! :)

bila mau ketemu??????


Friday, August 13, 2010

Persiapan raye di makmal tekno kimia..weee~~~

Salam...

hari jumaat minggu lepas 06/08 n jumaat minggu ni 13/08 ade buat eksperimen kat lab techno chem.. o.., sebenarnya lab ak memang ade setiap hari jumaat dari pukul 9-12tgh hari.. tapi dsebabkan kami bakal2 ahli scientist kimia yg sangat berjaya a.k.a berkaliber, eksperiman bese settle kat2 kul 1 or lbh dr kul 1.. ( eksperimen x jadik.. sob2.. ) kami bangge dengan pencapaian kami.. lalalaala~~~

2 minggu berturut2 kami dlatih d makmal untuk persiapkan diri menghadapi raya yang bakal menjelma.. insyaallah.. :) okeh, aku bangga dalam makmal teknologi kimia bukan setakat diajar wat distillation, oxidation process, titration, n sume yg '-tion'2 lain, kami juge diajar persiapan raya..

anda2 tertanye2??? hahaha.. suke i.. ala.., bese2 korg wat preparation raya mesti ade masak2 kn.. lbh kurg la ni.. oke2, malas nak explain da.. tgk je la... hakahakhak..



kaler kuning @ air teh.. (minum je konpem sok berak sampai tertido dlm toilet) :P


kaler ijo @ jus epal (akan menghadapi sindrom perut berputar) :P


kaler biru @ pepsi blue (conpem biru muke slame 777 hari) :P


kaler merah @ air strawbery (kentot 36jam tanpa henti) :P


see.. nanti bley practikkan kat umah wat kaler2 air tu n hidangkan kat tetamu time raye.. conpem meriah you.. macam2 kaler air ade.. kn3??.. pastu esok luse kena serang ngan mak bapak.. anak beranak masuk icu.. hahahaha...

selain daripada itu juge, kami belajar macam mane nak wat kek span.. jom2 tgk care2nye.. :P


ok.. hasilnya.. kek span atau kek polyols span.. sedap2.. kek yg rangup.. eh??


oo.., itu chef yg sedang berusaha mgeluarkan kek kami dari oven yg unik.. :P


ok.., sesi memotong kek.. kena ukur dulu n potong gune gergaji pon boleyyy... :P


tadaaa!!!! inilah hasilnya.. ok x?? :P


ok.. nak cube x?? mau kasi resepi ni.. senang je, gune argentum sulphate solution, sulfuric acid, ferum (II) ammonium sulphate, potassium dichromate, ferroin indicator sbgi penyedap rse, boiling chips tu cepatkn process n lain2..

hahahahhahaha..

okeyy3... saye tau saye ckup mengarut dctu.. sbnrnye ke'excited'an bile kne wat eksperimen yg da btukar2 kaler, cam wat kek n so on.. bkn nye x pnh wat tp.., haaa, camtu la.. :P

sbnrnye yg tukar2 kaler tu eksperimen pasal standardization of ferum (II) ammonium sulphate n resepi kek tu pasal determination of mechanical properties of polyurethanes.. saje2 je nak mgarut kat blog sendiri.. okeh! sudah!! adios!!! :P





Wednesday, August 11, 2010

Awakkk!! eh2.., awaklah bukan dy.. ye..awak.. :)


Salam...

awakkk.., saudara, saudari, anda, kamu, ko, ekau, lo, cik, tuan, puan, hmm.., ape lagi ek??? ok2.. sume bahasa ganti diri ini dtujukan kepada tetamu2 blog ku ini.. hehe..

kenapa???

oh.., da satu hari pose nak masuk hari kedua ramadhan da.. saye nik nur aisyah binti nik muhammad japlus, kad pengenalan diri ukm A128202 ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan yang penuh berkat ini disamping nak hulur tangan, eh.., susah plak, nak berkata2 mohon maaf andai ada salah n silap.. (mmg ade pon.. :P )





ucapan alu-aluan yang selalu orang bagi jugak.., semoga ramadan yang datang ini kita penuhi dengan sebanyak mungkin kebaikan dan mendapat keredhaanNya... aminnn.. :)

SELAMAT BERPUASA!!! :)



Friday, August 6, 2010

Putrajaya mari maa... lai.. lai.. oh.., sunnguh jakun aku dsne..

Salam...

ok.. post kedua dalam satu hari.. banyak sangat bende yang rase nak bercerita kat dalam blog.. esok mau p bersuka ria bersama2 teman d sunway pule.. so.., lagi update cerita.. sekarang kul 2.50 pagi dan yea aku x tdow lagi.. ain da diulik mimpi lena.. agaknye.. aku plak mate masih besar bulat segar bugar..

khamis aritu betul2 pas kelas litar kul 6 ptg, secara unplanned telah dibawa ronda2 oleh sahabatnya cik nisa iaitu en. kero n en. ismail.. opps!! dun worry2.. both of them r actually a POLICEMAN.. so.., someone that can be trusted.. lol! i guess... hey.., saye selamat sekarang.. mane taknye.. polis jage beb.. ooo.., tapi bukan ronda2 naik kete polis yang ada lampu kaler2 atas kete n bunyi wiwowiwoo tu ye.. kami naek kete waja okey... hak2.. :P

first cik nisa ajk teman sbb dy segan.. ak pon okay aje temankan sbb dy tambah lagi ade org nak belanja makan.. oh kebetulan juga aritu aku x lunch pon.. rezeki2.. jangan ditolak.., tarik aje.. ingt mau makan2 area bangi sahaja tapi tup tup.., encik2 polis yang baek hati ini bawa kami jalan2 d putrajaya..

hati aku tiba2 tumbuh taman bunga time2 tu jugak.. al maklum.., jejak jalan nak ke putrajaya pon x pnh.. rase nak lompat kijang je time tu dalam keter baru tu jugak (oh kantoi encik polis beli kete baru).. hahaha.. okay.. behave2.. :P.. dengan tangan yang da ready pegang fon tuk snap2 gambar.. ak bersedia.. get set..., go!!! kuar kete.., tet tet tet tet tet tet... amik gambar.. haishhh.., pedulik dengan baju kurung, bau badan cam longkang, yg penting.. gambar amek maa..huhu..

okay.. bile da perasan encik2 polis gelak2 tgk aku cam kanggaro masuk kampung.. aku pon behave sket.. ye.., aku mgaku mmg aku sangat jakun p putrajaya sbb mmg itu salah satu tempat yang mmg sangat sangat aku nak p.. aduiihhh! malu der.. okey.. antare gambar yg di tet tet tet tet...


saye n cik nisa.. kami berlatarbelakangkan bangunan PMO (prime minister office) kalu x silap la... :)

oh.. itu saye.. hehe.. :)


cik nisa pule.. :)


serius lawa masjid dy.. aku sempat solat maghrib kat cni.. alhamdulillah.. :)


jambatannye yg femes...


pemandangan yang cantekkk... :)


oh.. lagi gmbr masjid yang jugee chantekkk... :)


Amek gambar waktu malam tak berapa jelas.. tapi pemandangan serius sangat cantekk.. 5 starr!!! aku kagum dengan sape orangnye yang lukis pelan2 bangunan kat putrajaya ni.. okey.., sekali lagi, serius sangat sangat chantekkk!!! :)


saye berlatarbelakangkan bangunan... emm.. bangunan... ntah!! hahaha...


encik polis 1 a.k.a en. kero..


encik polis 2 a.k.a en. ismail..


jalan yang lengang, dilimpah2kan dengan cahaya lampu yang terang benderang...



tu je la mau storynye.. nak bace., bacelah.. xmo sudehhh!!! hahahaha.. btw.., aku xde la panggil member2 cik nisa tu encik polis. jus panggil name dyorg aje.. umur tambah tolak bahagi darab integrate lebih kurang plus minus je.. hehehe.. thanks ya mas polisi bawa kami jenjalan... :)



same.. same.. same.. oh! saye d PD lagi...


Salam...

30/07-01/08/2010.. tarikh saye berada d PD.. lagi... last semester 1 tahun 1 da pergi k sane.. dulu lupe ape name tempatnye.. yea.., dan sekarang da ingat.. Pantai Purnama Port Dickson.. ok.., kalu dulu pergi sebagai peserta interaksi, tapi sekarang sudah dinaikkan pangkat (al maklum dah senior) menjadi PC atau fasilitator untuk guide budak first year d sane pulak.. hehehe...

2, 3, 4, 5 ari sebelum p.., meeting memanjang manjang.. mentang2 ketua yang handle program ni namenye 'panjang', setiap kali meeting pon dy nak panjang2kan masa.. sampai x sempat nak call abah wish befday 27/07 lepas.. (eh2, da call sblm meeting, tp abah p masjid.. so nak call balik tu yg x sempat) haishh!!.. tapi xpe.. utk buat preparation supaya program berlari dengan pantas dan lancarnya., meeting pon meetinglah...

n hari yg dtggu2 sudah tibe.. program start jumaat malam.. da ade LDK yg disusun untuk bdak2 first year ni.. well.., ak x kena handle group tapi just ganti atau tutup lubang2 kosong yang dtinggalkan fasilitator lain yang ade keje... pegang group 10 dengan aidil.. ok.., aku PC a.k.a fasi yang pasif.. jus senyap je dalam group tu n bagi pandangan or idea sekupang je tuk diorang.. thank god aidil is gud enough to handle d group.. :P




ok.. kalu x perasan or nampak.. i'm in zebra pink.. antare barisan PC.. nyanyi time!!! lalalala~~~


sabtu.. awal2 pagi lg da turun.. keje aku pg tu jus tggu bas mai kul 10.30 tuk angkut barang2 yg nak bawak p sane dgn 'abang2' n 'akak2' PC yang lain.. ok.., then bas sampai, angkut2 barang.., amik budak first year.. kemudian bertolaklah kami ke PD dalam agak2 jarum jam kul 11 pagi dengan 3 buah bas hitung2 hampir 100 orang...



saye.. kak aisyah PC anda untuk program kali ini.. hahahaha.. :P



siap2 angkut barang n tggu bas.., posing sekeping!! hehe.. :P


oo... dalam bas pon ade aktiviti.. sesi mesi mengenalkan PC or fasi kat budak2 ni.. ehem2: "nama akak nik aisyah.., korang boley panggil kak aisyah.. asal kuantan pahang. amik kos teknologi kimia tahun 2.. oo.., semestinya tahun 2.. (gelak2 kambing) n bla bla bla...." ade jugak main2 teka teki, game n tup tap tip top.., da sampai.. x terasa lamenye dalam bas.. :)



yea.., ade soalan nak tanye "akak??" or nak suh nyayi ponnn bolehhhh... :P


PC2 lelaki.. :)


sampai sudeh.., bina khemah, makan2, solat dulu, main2, gelak2, keje2, naik turun, pot pet pot pet, duduk diri cangkung, senyum2, n sampai malam hari menyapa... kejadian yang x diingini dan x dijangka2 berlaku.. orang kate rezeki kitorang nak melalui n amik pengalaman positif pasal kejadian yang menimpa...



somehow.., i like dis pictures.. credit to mai!!! :) kaki2 PC..


ok.. mmg posing gedikks sket.. so??? lalala~~



again.. antare barisan PC2 yang ade... gud job guys!!! :)




peserta2 yang hadir.. korang best!! :)


malam tu.., belum sempat buat ape2 aktiviti tiba2 ribut+angin kencang+hujan+kilat=sume benda terbang.. khemah terbang, barang2 terbang, makanan terbang, baju seluar kain terbang, pinggan cawan melayang, daging kambing panggang pon hampir melayang... sume basah sebasah basahnye.. sangat dasyat.. x terkate nak cerita.. n ade orang nangis2 ketakutan, sejuk, takut, bace Yassin 3 round, selawat, bzikir, peluk panaskan badan antara satu sama lain.. n oo.., paling takut sebab ade member kena histeria.. :(







keadaan sayu, sepi, sedih menyelubingi diri masing2 semasa duk cari barang2 yang da terbang entah kemana, n kemas balik sume2 yang da basah kuyup....


malam yang sangat memberikan pengajaran, renungan yang panjang, kesedaran yang tinggi terhadap pe yang berlaku.. ade hikmah, sebab musabab yang tersendiri.. pandang dari sudut positif dan sentiasa waspada, tidak lalai tentang kenikmatan dunia.. disamping keceriaan, keseronokan, kegembiraan, jangan dilupa pada Yang Maha Esa.. =)

ok.. sambung pada keesokkan harinya.. ahad pule.. pagi setelah malam hari bergelut dengan kesejukkan TANPA TIDUR.. hari baru.., niat baru, oo.., n aktiviti baru juge... first senamrobik yg sangat seronok.. ade juge gelak2 hilangkan kesedihan peristiwa semalam n hangatkan badan semestinya.. kemudian LDK bersambung.. aktiviti hari ahad lebih santai n sementara diorang seronok2 mandi manda dalam slot aktiviti bebas, aku ambil kesempatan tidor.. krooh krohhh dalam khemah bersama cik nisa.. fiuhh.. hilang penat sket..

n hampir pukul 6 petang.. jatuhkan khemah siap, susun n cek2 brg2 siap, sapu2 siap, kemas2 sampah siap, ok.. balik ke UKM pule... pengakhiran yang baek selain naik bas tuk balik yang sangat 'empuk' kerusinya sampai sengal 2 hari badan ni.. alhamdulillah.., keselamatan semua peserta n PC2 baik dan ok seadanya.. great!!!! :)




gelagat PC2 handle senamrobik.. serius korang lawak n sporting habis.. :)


mai n me..


nisa, mai, me.. siap2 kemas n berangkat pulang...


oo.. ya.. balik je.. dsebabkan barang2 sume basah.. sesi kering mengeringkan barang berlaku.. hahaha.. naseb baekk kamera x rosak.. fuhhh.. kalu x, sound baek punyee oleh angah kerana x pandai jage.. ngeh3.. :P




duit pon basah ma... jemur2..


ok... alhamdulillah jugak atas segala kemudahan yang diberikan.. yang baek seseungguhnya datang daripadaNya.. yang buruk terjadi atas kesilapan kami sendiri... walauapapun.. lots of fun????? semetinya!!!!!! chiawww!! :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...